piątek, 11 września 2015

Laab z polędwicy wołowej

Zapraszam do gotowania z mistrzem kuchni tajskiej!





Składniki:
  • 1/2 kg świeżej polędwicy wołowej,
  • sok z cytryny (świeżo wyciśnięty z 2 - 3 cytryn),
  • garść poszatkowanej na drobno młodej, białej kapusty,
  • 2 średnie cebule (pokrojone w cieniutkie paseczki),
  • 1 mała papryczka chili (pokrojona na drobno, bez pestek),
  • garść mięty,
  • garść świeżej kolendry,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 1 łyżka przyprawy Winiary (do smaku).


Surową polędwicę kroimy na bardzo drobne kawałeczki (jak na mielone, ale nie mielimy!). Przygotowane mięso przekładamy do miski, zakrapiamy sokiem z cytryny (mięso wtedy zmieni kolor). Dodajemy sos rybny i przyprawę Winiary. Wrzucamy kapustę, cebulę, chili i zioła i mieszamy. Narodowe danie Laotańczyków gotowe. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz