Zapraszam do gotowania z mistrzem kuchni tajskiej!
- 1/2 kg świeżej polędwicy wołowej,
- sok z cytryny (świeżo wyciśnięty z 2 - 3 cytryn),
- garść poszatkowanej na drobno młodej, białej kapusty,
- 2 średnie cebule (pokrojone w cieniutkie paseczki),
- 1 mała papryczka chili (pokrojona na drobno, bez pestek),
- garść mięty,
- garść świeżej kolendry,
- 2 łyżki sosu rybnego,
- 1 łyżka przyprawy Winiary (do smaku).
Surową polędwicę kroimy na bardzo drobne kawałeczki (jak na mielone, ale nie mielimy!). Przygotowane mięso przekładamy do miski, zakrapiamy sokiem z cytryny (mięso wtedy zmieni kolor). Dodajemy sos rybny i przyprawę Winiary. Wrzucamy kapustę, cebulę, chili i zioła i mieszamy. Narodowe danie Laotańczyków gotowe. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz