Zapraszam do gotowania z mistrzem kuchni tajskiej!
Składniki:
- 500 g polędwicy wołowej,
- 3 łyżki sosu rybnego,
- 1/4 szklanki soku z limonki,
- 2 ogórki pokrojone w cienkie paseczki,
- 1/2 małej cukinii pokrojonej w kostkę,
- 4 małe papryczki chili,
- 8 cebulek dymek,
- 200 g pomidorów pokrojonych w paski,
- parę listków mięty,
- garść świeżej, poszatkowanej kolendry,
- cukier palmowy,
- sos sojowy,
- 1-2 dużych posiekanych ząbków czosnku,
- 2 łyżki półmielonych orzechów ziemnych.
Polędwicę należy pokroić w kostki (mniej więcej 3 cm x 2 cm); następnie dodaj limonkę, sos rybny, chili, cukier, sos sojowy i całość wymieszaj. Usmaż na niewielkiej ilości oleju z drobno posiekanym czosnkiem. Mięso smaż około 3 minuty, dodaj do niego cukinię, po czym smaż jeszcze minutę. Odstaw patelnię. Przełóż zawartość do salaterki, dodaj ogórki, pomidory, cebulkę i zioła. Danie jest gotowe. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz