piątek, 11 września 2015

Sałatka Niam Ny z wołowiną

Zapraszam do gotowania z mistrzem kuchni tajskiej!




Składniki:
  • 500 g polędwicy wołowej,
  • 3 łyżki sosu rybnego,
  • 1/4 szklanki soku z limonki,
  • 2 ogórki pokrojone w cienkie paseczki,
  • 1/2 małej cukinii pokrojonej w kostkę,
  • 4 małe papryczki chili,
  • 8 cebulek dymek,
  • 200 g pomidorów pokrojonych w paski,
  • parę listków mięty,
  • garść świeżej, poszatkowanej kolendry,
  • cukier palmowy,
  • sos sojowy,
  • 1-2 dużych posiekanych ząbków czosnku,
  • 2 łyżki półmielonych orzechów ziemnych.


Polędwicę należy pokroić w kostki (mniej więcej 3 cm x 2 cm); następnie dodaj limonkę, sos rybny, chili, cukier, sos sojowy i całość wymieszaj. Usmaż na niewielkiej ilości oleju z drobno posiekanym czosnkiem. Mięso smaż około 3 minuty, dodaj do niego cukinię, po czym smaż jeszcze minutę. Odstaw patelnię. Przełóż zawartość do salaterki, dodaj ogórki, pomidory, cebulkę i zioła. Danie jest gotowe. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz